• Stadion

Geschiedenis KVV Coxyde

KVVCMerkwaardige vaststelling ... de club heeft hetzelfde stamboeknummer als het jaar van aansluiting bij de K.B.V.B. ... 1934! Misschien wel een uniek feit ! V.V. Coxyde werd op 18 februari 1933 gesticht, op een ogenblik dat Royale Union Saint-Gilloise voor een negende titel van 'Kampioen van België' ging. Het was, feitelijk, helemaal in het begin van die fameuze reeks van “Union 60” ... evenement dat de Voorzitter Joseph Mariën niet meer meemaakte, want hij overleed schielijk ... 's anderendaags op 19 februari 1933 ... de dag van de grote Brusselse derby Union - Daring !

Die laatste opmerking is toch wel zeer opmerkelijk. Uiteraard zette V.V. Coxyde toen nog maar zijn eerste passen in het voetbal, op provinciaal niveau. Eerst in 2008 raakte de de club daar uit ! Dit nadat het grootste deel van haar geschiedenis werd doorgebracht in de provinciale afdelingen van West-Vlaanderen. Vele seizoenen werden doorgebracht tussen tweede en derde provinciaal en zelfs, opnieuw, een seizoen in vierde provinciaal ... in 1976-77. Daarna klommen de “blauwtjes” ... de clubkleuren ... terug op tot in tweede provinciaal (1982-83). Enkele jaren later drong men zelfs door tot in eerste provinciaal ! In de periode 1997-98 --> 2002-2003 kon K.V.V. Coxyde -”Koninklijke” titel verkregen op 13 oktober 1967- zich zelfs bij enkele gelegenheden kwalificeren voor de 'eindronde' in eerste provinciaal West-Vlaanderen. Ze vertrokken zelfs soms als favoriet, maar de « Coxy's » konden nooit tot in de provinciale eindronde doordringen.

Eind 2003-04 degradeerde K.V.V. Coxyde opnieuw naar tweede provinciaal ; om twee jaar later “eerste” terug te vinden ... op het einde van het seizoen 2004-05, via een titel in 2de provinciaal 'A'. Na een 12de plaats in 2005-06 en een zesde in 2006-07 ... kroonde de club van de Westkust zich tot kampioen in het seizoen 2007-08. Dit ten koste van Sassport Boezinge, dat seizoenen lang de ambitie had om naar de nationale bevordering op te klimmen, maar daar nooit in slaagde ... ondanks enkele deelnames aan de eindronde. Nù, 2012-13, is dat wél gelukt ! K.V.V. Coxyde lukte er dus in om tot de nationale afdelingen door te dringen, voor de eerste keer in zijn bestaan ! En er volgde méér ! Een nieuwe titel in bevordering 'A', 2008-09, na een verbeten strijd met Royale Jeunesse Sportive Taminoise, gesitueerd ten Oosten van Charleroi, maar gesitueerd in de provincie Namen ! Deze club zou gedurende 195 dagen aan de leiding prijken, maar verloor haar vier laatste wedstrijden. Uiteindelijk eindigde K.V.C. Winkel Sport op de tweede plaats, op drie punten van 'Coxyde' dat, na R.J.S. Taminoise geklopt te hebben op de voorlaatste speeldag, ... 2 – 0 ..., kampioen werd op de dertigste speeldag, na een  0 - 0 bij K. Olsa Brakel !

De sportieve architect van dit succes, trainer Jan Merlevede, heeft dat succes niet kunnen meemaken want hij overleed onverwacht begin april 2009. Toen vielen er nog drie speeldagen af te werken. Dat was op het ogenblik dat K.V.V. Coxyde de leiding in het kampioenschap had overgenomen. Het is misschien interessant om u de samenstelling te geven van die bevordering 'A', die twee seizoenen werd samengesteld uit uitsluitend clubs van Oost- en West-Vlaanderen. In dat seizoen 2008-09 : West-Vlaanderen (8) : K.V.K. Ieper/100 ; K.W.S. White Star Lauwe/535 ; Torhout 1992 K.M./822 ; K.F.C. Izegem/935 ; K.V.V. Coxyde/1934 ; K.S.V. Diksmuide/1972 ; K.V.C. Winkel Sport/4408 en Végé Oostende/8837. Oost-Vlaanderen (2) : K.F.C. Sparta Petegem/3821 en K. Olsa Brakel/5553. Henegouwen (4) : R.A.C.S. Couillet/97 ; R.S.C. Pâturages/1801 ; R.U.S. Beloeil/4395 en R.J.S.C. Heppignies-Lambusart-Fleurus/5192 ; Namen (2) : R.E.S. Couvin-Mariembourg/248 en R.J.S. Taminoise/3939.

Na die tweede titel op rij maakte K.V.V. Coxyde zijn debuut in de derde nationale afdeling, reeks 'A' op een zwoele woensdag avond op 19 augustus 2009, tegen K.M.S.K. Deinze (1 – 3).
Mooie reeks trouwens, met clubs uit West-Vlaanderen (5) ; Oost-Vlaanderen (7) ; de provincie Antwerpen (6) en Brabant (1). Negentien clubs, ingevolge de zaak 'K.S.C. Wielsbeke' voor het 'B.A.S.' tegen A.R.A. La Louvière. K.V.V. Coxyde zette een knap seizoen neer met mooi voetbal en eindigde uiteindelijk zesde met 55 punten, op de ultieme speeldag K.S.V. Temse (4-0) kloppend, meteen een goede zaak voor K.M.S.K. Deinze dat aan de play-offs kon deelnemen voor promotie naar de tweede afdeling ; uiteindelijk binnen gehaald door K.F.C. Rupel-Boom. De onverwachte kampioen was K.S.K. Heist, een kampioen-promovendus !

Het volgende seizoen, 2010-11, was nog beter ! K.V.V. Coxyde was tot op de laatste speeldag betrokken in de strijd voor de play-offs. Met een vierde plaats (58 punten) was dat zelfs een beklonken zaak. Doordat de licentie niet werd aangevraagd was er geen mogelijkheid om er aan deel te nemen. Net als K.M.S.K. Deinze, hun derde plaats ten spijt (59 punten) en zelfs twee periode titels ! De licentie werd geweigerd. De laatste partij van de tweede periode, in het Henri Houtsaeger stadion, was zelfs heroïsch met K.V.V. Coxyde - K.M.S.K. Deinze 3 - 5 ! V.C. Eendracht Aalst 2002 werd kampioen en S.K. Sint-Niklaas -nochtans slechts 7de geëindigd- won de play-offs en promoveerde naar de 2de afdeling ! Dit in, opnieuw, een volledige 'Nederlandstalige' reeks ! West-Vlaanderen (5) ; Oost-Vlaanderen (8) en de provincie Antwerpen (5).

Dat was in het seizoen 2011-12 helemaal anders. Een deel van de Oost-Vlaamse clubs vormden “front” en kwamen tot een overeenkomst met de clubs uit de provincie Antwerpen en Brabant. K.V.V. Coxyde bleef in 'reeks A' en was met Torhout 1992 K.M. de enigste vertegenwoordiger van West-Vlaanderen ! Bovendien telde de provincie Oost-Vlaanderen nog maar 4 (!) eenheden. De andere clubs kwamen uit Henegouwen (6), Namen (1), Luik (2) en de provincie Luxemburg (3). Grote verplaatsingen en een zeer bizarre competitie ! Er was de 'affaire' «Olympic Charleroi» ; die van «R.F.C. Tournai» en die van «K.V.V. Coxyde». De  'Kustbewoners' dienden zelfs de “barrages” voor het behoud te spelen, nadat hen 20 punten waren afgetrokken voor het opstellen van een niet speelgerechtigd speler ! Uiteindelijk kon de club van de “Hoge Blekker” het behoud verzekeren, dank zij een gunstige lottrekking, want tweemaal 'at home' tegen K.V.K. Ieper (3-1) en Tempo Overijse (3-1).
 
Opnieuw een 'Nederlandstalige' reeks 'A' in het seizoen 2012-13  ! West-Vlaanderen (4) ; Oost-Vlaanderen (6) en Antwerpen (8). K.V.V. Coxyde zette een zeer onregelmatig seizoen neer, maar eindigde zeer sterk. Uiteindelijk negende met 46 punten. Voor het seizoen 2013-14 een lichte wijziging, want er werden twee clubs uit Henegouwen in “3deA” geplaatst, R. Géants Athois en R.F.C. Tournai ... verder 9 (negen) Oost-Vlaamse clubs ; 3 (drie) uit de provincie Antwerpen ; 3 (drie) West-Vlaamse en 1 (één) uit Vlaams-Brabant. K.V.V. Coxyde mag terugblikken op een zeer degelijk seizoen, met een mogelijke plaats in de 'top-vijf'.

K.V.V. Coxyde speelt in het Henri Houtsaeger stadion, een tamelijk recente benaming ter ere van de ex-Voorzitter en nu de Ere-Voorzitter. Vroeger 'Sportcomplex Hoge Blekker' genoemd, waar de club niet altijd actief was maar toch al wel op ongeveer dezelfde locatie. Al een 15-tal jaar op het terrein ten zuiden van Koksijde Bad en ten Noorden van Koksijde Dorp. Sinds het begin van het seizoen 2011-12 werd het stadion gerenoveerd en aangepast ! De kleine en gezellige tribune met zijn 208 zitplaatsen bleef behouden. Daaronder bevinden zich de kleedkamers van de spelers en de scheidsrechters, die mogelijk naar een ander gebouw gaan verhuizen. De nieuwe laterale tribune telt + 450 zitplaatsen en werd op 25/09/2011 open gesteld. Aan de 'kantine' achter het doel, kant «Hoge Blekker», werd niet geraakt. De stadion verlichting werd aangepast en het speelveld werd uitgerust met een synthetisch grasveld.

Copyright © 2019-2020. All Rights Reserved. Designed by Placebodesign Koksijde.
H. Houtsaegerstadion, Pylyserlaan 34, Koksijde | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.